Тренировъчни съвети за жени над 55

 

В процеса на стареене нашите тела се променят. По съвместим начин е необходимо да се променят и фитнес упражненията ни. Ако сте над 55 годишна възраст Ви е неoбходима комбинация от аеробни и силови упражнения с леки тежести, за да подобрите здравето си и постигнете желаните резултати.

 

Предимствата на аеробната тренировка:

 

Случва ли ви се например да влезнете в стая и да забравите за какво сте там? Ако е така – не сте единствена. Подобни проблеми с паметта са нещо нормално за жени над 55. Разрешението на проблема може да бъде просто увеличаване на аеробните упражнения. Проучвания показват, че 6 месеца редовни кардио тренировки могат да увеличат сивото вещество в мозъка. Смята се, че аеробните тренировки намаляват риска от диабет тип 2, кръвното налягане, подобряват съня и храносмилането и намаляват вероятността от кардиологични заболявания.

 

За да се възползвате от всичко това – стремете се да правите кардио упражнения 2 или 3 пъти седмично.

 

Предимствата на на силови упражнения с леки тежести:

 

Пълнеенето при хора на средна възраст (средно по килиграм на година) е едно от най-неприятните напомняния, че годините напредват. Добрата новина е, че има начин да го предотвратим. При хора над 50, пълнеенето е в резултат от загубата на мускулна маса, която бива заменяна от подкожни мазнини. За щастие, силовите упражнения спобстват за спиране на процеса на загуба на мускулна маса. Те също така помагат за забавяне на процеса при остеопороза. Американската Асоциация на Медиците твърди, че жени в менопауза могат не само да прекратят загубата на плътност при костите (остеопороза), но и да натрупат плътност правейки силови упражнения. Леките тежести спомагат за намаляване на кръвното налягане и подобряване на кръвообръщението.

 

Препоръчваме тренировки с леки тежести 2 до 3 пъти седмично.

 

Полезно за жени над 55

  • Поставете си разумни цели. Когато тренирате за постигането на някаква цел, Вие сте по-фокусирани и събрани.
  • Не се притеснявайте да поискате помощ, когато тренирате. Правилното изпълнение на упражненията значително намалява риска от контузии. Персонален треньор може да  поддържа мотивацията Ви  и да Ви покаже правилните движения.
  • Тренирайте преди обяд. Не си давайте възможност да се саморазубедите за тренировка следобяд. Тренировката сутрин също така ще Ви осигури енергия за останалата част на деня.
  • Загрейте добре преди тренировка и отделете повече време за разтягане след тренировка. Бавното започване и доброто разтягане на мускулите след това ще предотврати нежелани контузии.
  • Наблягайте на упражнения от седнала или легнала позиция.
  • Грижете се добре за себе си и пиите много течности. Осигурявайте си добра почивка. Стремежът Ви трябва де е около 8 часа сън на денонощие.
This entry was posted in Упражнения. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Връзки

Категории

юли 2024
Рџ Р’ РЎ Р§ Рџ РЎ Рќ
« мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031