Целулит

Целулитът не е проблем на напълняването, той е кожен проблем и няма никакво отношение към теглото. Целулитните мазнини са съвсем различни от мазнининте, които натрупваме при напълняване. Те са много по-дълбоко под кожата и тях организма изгаря при отслабване, докато целулитните мазнини не се изгарят и са мастни клетки в кожата. (фиг.1)

 

belchohristovcom149.jpg
(фиг.1) Целулитните мазнини са над подкожните и са различни едни с други. Подкожните, виждате са по-навътре.

Така че и най-слабата жена може да има целулит. Целулитът засяга възрастовата граница от 20 години нагоре, като почти при 90 % от жените след 40 годишна възраст се появяват рехави мастни отлагания по бедрата, прасците и ръцете. У нас 78,6 % от жените страдат от целулит (в подкожния клетъчен слой се натрупват отпадъчни продукти, които превръщат нежната женска кожа в “портокалова”), като 89,3 % са с наднормено тегло, а процентът при по-слабите е 67,1. Изследвания показват, че спазването на диети не е гаранция за стегната и еластична кожа без дефекти. Най-често целулитът се появява през пубертета, по време на бременността и след менопаузата.

Съвременните научно обосновани норми и препоръки за хранене са базирани на знанията за обмяната на веществата и енергията в човешкия организъм. Неправилният режим на хранене и движение водят до излишно натрупване на масти в човешкия организъм, които са причина за повечето съвременни болести, като атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и др.

belchohristovcom148.jpg

(фиг.2) Различни зони, по които може да бъде разположен целулита.

Главната роля на мастната клетка е складиране на мастни запаси, но тя също играе и механична, защитна роля и влияе на терморегулацията. Мастната клетка се обособява като такава още в етапа на зародишното и първите месеци на след зародишното развитие на организма. При израстналия индивид мастните клетки не се размножават и не променят броя си. Могат единствено да променят големината си, като натрупват в запас мастни киселини и глицерол под формата на триглицериди. (фиг.3)

belchohristovcom147.jpg
(фиг.3) Мастна клетка и натрупаните в нея триглицериди

При неправилно хранене и заседнал начин на живот излишните хранителни вещества се трупат в масните клетки като триглицериди, при което те увеличават обема си. Разстоянията между клетките в подкожната съединителна тъкан се намаляват, което води до затрудняване на лимфата и кръвотока. Изместват и се разтеглят фибробластите /основен вид клетки на съединителната тъкан/, при което се деформира релефа на кожата. Получава се целулит – портокалова кожа, натрупване на токсични вещества в междуклетъчните лимфни съдове. Нарушеният лимфо – кръвоток води до нарушения в изхранването на кожата, мускулите, ставите и костите. Намалява се еластичността и тургура на кожата. С времето областите с целулит стават болезнени и задържат вода /желеподобен целулит/. Това натрупване е обусловено най-вече в женския организъм и от само себе си е вид заболяване, тъй като се нарушава нормалната обмяна на веществата. С възрастта това води до обездвижване – т. нар. “тежки крака”- до втвърдяване на кожата и болезненост при допир.

belchohristovcom145.jpg

(фиг.4) С напредването на възрастта, натрупването на целулит, става все по-видимо, дори и за обикновеният човек. На схемата: в ляво – целулит при жена, а в дясно – подобно не целулита явление при мъжа, но е чисто и просто занимарено негово състояние.

 

Разгадан е целия механизъм на натрупването /липогенезата/ и разграждането /липолизата/ на триглицеридите в мастните клетки. Установено е, че на повърхността на всяка мастна клетка се съдържат два вида рецептори. Едните са антилиполитични, благоприятстващи складирането на мазнините, а другите са липолитични и стимулират липолизата. При липогенезата в мастната клетка навлизат мастни киселини и глицерол, протича процес на хидролиза и се образуват триглицериди. При липолизата се наблюдава обратното явление: триглицеридите се разграждат до мастни киселини и глицерол и се отделят от мастната клетка.

Метаболизмът на мастната тъкан е променлив според различните области на тялото и според това дали мазнината е подкожна или около вътрешните органи. Тези промени са в зависимост от половите хормони.
С появата на нарушенията по повърхността на кожата жената започва да се чувства дискомфортно, което оказва влияние върху нейното самочувствие и изобщо върху нейния начин на живот.

Причината за наличието на портокалова кожа е промяната в структурата на съединителната тъкан, която разделя мастната тъкан на дялове. Натрупаните мастни клетки се раздуват, като може да увеличат обема си до 60 пъти и по този начин да затруднят кръвообращението и лимфния поток. Вследствие на което съединителната тъкан се деформира, просмуквайки течност се надува и втвърдява и върху кожата се появяват неравности във формата на трапчинки. Колкото повече се увеличава количеството подкожна мастна тъкан, по-големи стават трапчинките.

Първият симптом за зараждане на целулит е по-трудното зарастване на рани и синки. Може да се появят малки отоци и подпухналост. Ако не обърнете внимание на време, отоците нарастват и по кожата се появяват неравности, които се забелязват при движение на долните крайници. Следващия етап е образуването на портокалова кожа, съпроводено с появата на уплътнения и синини. Със задълбочаване на процеса целулитът се забелязва дори и при отпусната кожа. Дейността на повърхностните вени е затруднена и в капилярите се задържа кръв. Когато цветът на кожата се измени и придобие синкав оттенък, тогава целулитът от козметичен дефект е прераснал в медицински.

Излекуването от целулит е възможно само ако се вземат мерки още в първия стадий. В по-късните етапи се изглажда кожата, но не може да възстанови първоначалния си вид. Към проблема трябва да се подходи глобално. Образуването на неравностите по кожата става за много кратък период и се премахват само с постоянство и нов здравословен режим, редовно спортуване, третиране с козметични препарати и масаж.
На първо място обърнете внимание на хранителния режим. Намалете мазните и сладките храни и избягвайте приема на газирани напитки, алкохол и консерванти. Наблегнете на плодовете, зеленчуците и заместете белия с пълнозърнестия хляб. В кухнята подправяйте ястията си с по-малко сол. Тя допълнително утежнява картината, като вкарва вода в засегнатите области под целулита. За радост съществуват хранителни продукти, които имат антицелулитно въздействие – подобряват плътността и еластичността на съединителната тъкан и освобождават излишната вода в клетките. Това са картофите, зелето, оризът, гъбите, бананите и ечемикът.

# Известно е, че течностите са враг номер едно на целулита. Пийте по 2 литра вода на ден. Ако е минерална, не трябва да съдържа повече от 20 мг натрий в 1 л. Полезно е да изпивате по една чаша прясно изцеден сок преди хранене. Много важно е да избягвате резките промени в теглото. Дори да имате плосък корем и нито един излишен килограм, може да се сдобиете с портокалова кожа. Знайте, че целулитът не е непременно свързан с проблеми с теглото. Може да имате бъбречна недостатъчност, ендокринни смущения или да вземате неподходящи контрацептиви.

# Ако не сте спортна натура и избягвате физическите натоварвания, разходката в квартала за не по-малко от 20 минути и сутрешната гимнастика са достатъчни за подобряване на обмяната на веществата. Подходящи спортове са каране на велосипед, плуване, тичане и фитнес. Ако работата ви изисква да прекарвате повече време в седящо положение, ставайте на всеки половин час, а вечер като си взимате душ сменяйте топла и студена струя. След това с кръгови движения от долу на горе нанесете подходящ крем и се отпуснете за няколко минути.
belchohristovcom146.jpg
Необходимо е предварително да си направите изследвания, за да се установи произхода на целулитното натрупване, на базата на което да ви се изготви програма.

# Най-важното е да реагирате навреме и да сте упорити в борбата. Намалете стреса в ежедневието, който води до непрекъснат глад, спазвайте умерен хранителен режим и редовно се движете – това са основните правила за високо самочувствие и нежна кожа.

Мъжете нямат целулит, защото имат различна анатомична структура. Мастните клетки кожата се заобикалят от тъканни влакна, наречени septa, които им помагат да се задържат там. При мъжете тези влакна са по диагонал, докато при нас те са вертикални. Когато сме млади, това няма значение, тъй като и двата модела работят еднакво добре за задържане на целулита закотвен в най-дълбоките слоеве на кожата. С напредването на годините, нормално еластичната септа може да стане твърда и скована. Когато това се случи, тя оказва натиск върху подвижните целулитни клетки, които започват да натискат нагоре през пространствата на втвърдената структура на септата. Когато структурата на септата е вертикална, резултатът е такъв – мастните клетки натискат и създават тези вдлъбнатинки, които ние знаем като целулит.

Освен структурата на тъканните влакна, значение има и количеството им. Тъй като септата е генетична, целулитът също е такъв – предавайки се от майка на дъщеря. Целулитът е наследствен до такава степен, че индикациите за това кой ще го има и до каква степен, са видни почти от раждането. Кожните биопсии, вземани от новородените, предсказват добре дали целулитът ще се появи по-късно в живота, базирани на броя на тъканните влакна, открити в кожата. За да усложни допълнително положението, системата на циркулация, която захранва кожните клетки от една страна и от друга – лимфните съдове, могат да бъдат увредени с времето, позволявайки на целулита да стане по-забележим.

Като успешен “борец” с целулита се е доказала LPG технологията. За повече информация кликнете тук.

This entry was posted in Отслабване. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Връзки

Категории

февруари 2024
Рџ Р’ РЎ Р§ Рџ РЎ Рќ
« мар    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829